Die lekkerkos waarvan niemand meer praat nie
Dis hoogmode om deesdae gesond te kook – suikervry en lae
GI, in seisoen en organies. Erfeniskos is in. Yskasterte is uit. Tradisioneel
met ‘n kinkel is in. Aromat en boeliebeef is uit.
Ek sit en lees nou Mariëtte Crafford se rubriek in die
nuutste Rooi Rose. Ek verslind dit altyd. Sy werk so mooi met woorde –
alliterasie op die perfekte plekke, en die heel mooiste self uitgedinkte woorde.
Ek’s ‘n Niël
Stemmet aanhanger ook. Hy maak my terugverlang na ouma Susie se Sondag
middagete tafel. Dan is daar natuurlik Herman Lensing. Die jongman wat oud en
nuut so mooi laat trou.
Hulle kook eerlik en vars en mooi en gesond.
My hartsbegeerte is om ook soos die meesters in my kombuis
om te gaan. Dis waarom ek een Saterdagmôre voor die voet kombuis skoongemaak
het. Alle pakkies met MSG en die ander sondebokke, is in ‘n Checkerssak geprop.
Hulle moes ‘n ander kombuis gaan versondig.
Ek bel Marietjie en vertel haar van my gesonde kombuis. Ek
kan aan haar stem oor die foon hoor dat sy besig is om haar oë
te rol. Want my Marietjie-sussie is nie een vir fiemies of fieterjasies nie.
Aansittery kan sy nie verduur nie.
Ek wil die appelkar omsmyt en skryf oor die lekkergoed
waaroor ons nie meer praat nie. Marietjie se kombuis is vol daarvan. Marietjie
kook spontaan en gesellig met wat Pofadder se winkels haar bied. En sy kook
absoluut uit die boonste rakke. My middelsus is ‘n sprekende voorbeeld van
gebalanseerdheid. Sy is ‘n bewys dat soetpatats en gesmelte kaasbroodjies nie
vet maak mits jy dit in matigheid verbruik nie… Marietjie berei koningskos op
maat van RSG wat net deur die klein radiotjie bo-op haar yskas opvang. Pofadder
hou nie organies, quinoa, chia saadjies of bessies aan nie. Dis okay.
Dit druk my op die hart om te skryf oor die sonder- status
of sonder- aansien kos in ons huise. Die lekker goed wat ons met pantoffels aan
voor Kyknet eet. Of die onthoukos waarvan almal al so half
vergeet het…
Ek onthou uit my laerskooldae snye brood met dik margarien
en aromat wat so goudgeel kombersie oor die margarien lê. My ma se patats was eerder
suikersoet, as gerooster in die oond. My gunsteling appeltert was allermins
gemaak van vars appels uit die boord. Destyds was vars appels inelkgeval nie ‘n
alledaagse ding in Kakamas nie. Wat kom eers naby geblikte appels se appeltert?
My ma se mashed potatoes was nie ‘n gesonder opsie van gemashde blomkool nie.
Dit was van regte aartappels – met ‘n klont botter en van ons koeie se
volroommelk waarop daar altyd so geel roompie gedryf het. Volroom, hoë
GI, hemelse mashed potatoes. Hoender is nie net eenvoudig gerooster in die oond
nie. Daar was altyd ‘n sous. ‘n Sous wat aanmekaar gehou is deur Bisto of ‘n
souspoeier, my mond water sommer net aan die gedagte. Wie ken dan nou nie daai
chutney en mayo hoendertjie nie – saam met rys. Daar was altyd rys.
Of tannie Tersia se hemelse broodjies met gemengde
boeliebeef, mayonaise en fyn agurkies daarop, effe gerooster in die oond. Soms
was daar oorskietrys, dan het ons daai rys met volroom plaasmelk en so bietjie
suiker geniet. My pa het die vakansie nog kaiings met bietjie oatspap (dan meng
jy die twee) vir ontbyt geniet. Ek het daai al vergeet. Ongekultiveerd en
ongesond. Hemels. Wat van ‘n mikrogolf gesmelte kaasbroodjie, of ‘n cremoratert
met ‘n tennisbeskuitjiekors. Niks mee fout nie. Hierdie kos verdien ook om oor
geskryf te word.
My ma se eerste Wenresepte is onder my erfgoed. Dis gedruk
in 1981. Daar het sedertdien baie water in die see geloop…
Ek glo die grootste geheim van kos wat jou binnekant warm en
gelukkig laat voel, is kos om ‘n tafel saam met jou mense, afgeskop met ‘n
tafelgebed en afgesluit met lag. As jy stop as jou maag sê
dit is lekker, maar dit was genoeg, hoef jy ook nie die volgende dag die
gesellige samesyn te berou nie!
Marietjie maak kos met aromat en suiker. Sy weet nooit die
GI status nie. Ons eet dit om hul hout kombuistafel. Dis hemels.
Sowaar so waar! Ek kyk nou die dag 'n paar videos op Youtube van 'n girly wat so vreeslik gesondheidsbewus is. Niks meer gewone meel nie. Dis almond meel en klapper meel. Niks van sommer 'n appel gryp nie. Sulke volksvreemde vrugte en smoothies met spinasie en kelp (wat dit ookal is). Ag dis seker nie sleg nie maar nee wat gee vir my maar die gewone "alles in matigheid" filosofie. Kyk na jouself en rus in die Here se Genade.
ReplyDeleteDie lekkerste lekker bly mieliepap met botter en dan baie kaiings!!
ReplyDeleteHuiskos soos ons dit ken is trooskos, is regte kos. En niks mee fout nie.
Enigste probleem is dat ek die helfte van daai kos nie kan eet nie want 'gluten' maak my baie siek.