Die ding van sjokolade
Meelgoed is haar
dood, kla my tannie Kotie altyd. Enige blêrrie meelgoed. Dis nou van ‘n snytjie
brood met kaas en konfyt, tot ‘n sny ciabata-brood met lekker rojaal botter
daarop. Jou tandemerke moet ten minste sit as jy klaar gehap het. My pa is ook
‘n meel-mens. Hy sal sy siel verkoop vir ‘n dik sny vars boerbrood. Verkieslik
die korsie. Smeer ‘n lagie vet en vyekonfyt daarop, met so skeppie kaiings teen
die kant, en hy is in die hemel.
Lyndi kla altyd
oor haar soettand. Sy kan ‘n tweede koeksistertjie, of ‘n goeie stukkie
sjokolade nie weerstaan nie. Sy hou dit nie eens meer in haar huis aan nie. Dit
stel haar tog net in die versoeking. Sy kan haarself soms nog tot ‘n mate
handhaaf, maar ‘n glasie wyn later en jy skrik nie meer vir die gevaar wat soet
inhou nie. Dan lag jy vir die kilojoules. Wyn gee onnodige, onwelkome bravade,
aldus my vriendin.
Ek was nooit
lief vir sjokolade nie. Iewers tydens my swangerskap het iets lelik
skeefgeloop. Ek het sjokolade ontdek. En ek weet mens sweer nie, maar ek wil
amper sweer dat hul iets daarin gooi wat verslawend is. Ek weet nie hoe alkoholverslawing
is nie. Maar ek dink die tweetjies moet baie dieselfde wees. Jy haal die “slab”
uit die kas met die mooiste voornemens. Net twee blokkies elk, klaar. Dan gaan
bêre jy die sjokolade. Sodra jy weer lekker knus onder jou kombers is besef jy,
jy gaan nie rus vir jou siel kry voor jy nie nog twee blokkies verorber het
nie. Dan los jy die sjokolade sommer net daar op die koffietafel omdat jy
kwansuis te lui is om dit weer te gaan bêre. As jy jou oë uitvee het jy ‘n hele
“slab” saam met jou man klaargemaak. (Hy was regtig nie lus daarvoor nie, maar
om die vrede in jul huis te bewaar het hy saam geëet.) Dan kyk jy na jouself en
dink: Jou swakkeling. Ek is so teleurgesteld in jou.
Volgende
Vrydagaand drink jy ‘n glasie wyn en maak weer so.
Ek gesels
anderdag met Erica, ‘n vrou wat groepies het wat vroue help om gesond te eet.
Hierdie gesond eet lei gewoonlik tot gewigsverlies. “Dis die kos waarvoor jy
nie bid nie, wat vet maak,” maak sy die ander aand bekend. Ons almal frons
eers. Dan maak dit sin. Dis die “slab” sjokolade laataand voor die tv, die sny
koek saam met jou Sondagnamiddag koffie, of die impulsiewe melkskommel wanneer
jy eerder koffie moes bestel.
Dit maak
heeltemal sin. My man se oplossing is prakties. Ons moet net begin bid vir
alles wat ons inneem, besluit hy terwyl hy sy cream soda Steri Stumpie met
smaak drink. Sonder om daarvoor te bid.
Elke
Donderdagaand weeg ons ook by die groepie. Laasweek het ek so ampertjies ‘n
kilogram “babavet” afgeskud. Ek was so opgewonde daaroor dat ons nog daardie
selfde aand ‘n ongelooflike lekker en vet skaapnekkie verorber het. Hy het lank
in die oond gebak en sy vetjie was so lekker bros. Dit het natuurlik hand-aan-hand geloop met
taamlik rooiwyn. Die volgende oggend was ek vies vir en teleurgesteld in
myself. Dis mos nou die storie van geen wilskrag hê nie. Benewens die
teleurstelling was ek galsiek.
En Lambrecht het
baie mooi gebid vir daardie lekker geil nekkie.
Comments
Post a Comment